Avlsstandard for Alpaca Huacaya.

Alpacaer græsser i flok.

Generelt udseende.


Den ideelle alpakas hoved har en pande, der er dækket med tæt fin uld. Kinderne er også dækket af tæt fin uld. Ulden mødes og sammen giver det en vinkel ved øjnene som et v. Øjnene  er mørke, helst brune eller sorte. Ørerne er fæstnet bagerst på panden og har form som spydspidser, de er opretstående. Munden er ensartet og kileformet. Hovedet og halsen udgør en trediedel af alpakaens højde og udgår fra kroppen i en korrekt vinkel. Ryggen er ret i horisontal plan( let buet) og slutter ved halen. En alpaka giver et firkantet udseende, når man ser den fra siden. Kroppen bæres af fire stærke ben, hvilket giver det statelige indtryk. Alpakaer er dækket at tæt kvalitetsuld over hele kroppen, Starter fra hovedet over halsen, ned over hele kroppen og helt ned på benene. Ulden åbner sig med vel organiserede stabler af blød glansfuld og stærk uld. 

Vallebækhus Prince

Højde og vægt.

Alpakaen skal være proportionel, hvilket giver den et kvardratisk udseende, set fra siden. Mankehøjden for fuldvoksne hopper skal være mellem 85- 90 cm. og for fuldvoksne hingste 85-92 cm.. Vægten for hopper skal ligge mellem 58-65 kg., og for fuldvoksne hingste 65-75 kg.

Svenske import dyr. 2011

Hovedet:

Den ideelle alpakas hoved er kompakt formet, kort og med to ører af medium længde, som er symmetrisk pileformede og fremad rettede, når dyret er roligt. Øjnene er ovale og ensartede og begge er velplacerede. Øjeæblerne skyder en smule ud af øjenhulerne, hvilket giver et stort og rundt indtryk. Øjnene er helst sorte eller brune, men visse nuancer af mørkere blå er også godkendte. Næsen har 2 veldefinerede næsebor. Overlæben er delt og mobil. Kæberne er vel dækkede af uld og mødes perfekt, så de nederte fortænder mødes med  overkæbens tyggeplade.

Halsen:

Halsen er lang og smal med den rette proportion til kroppen og benene. Den ideelle proportion mellem hals, krop og ben er 1/3-1/3-1/3. Tilhæftningen ved skulderbladene skal være blød og elegant, ca. 45 grader.

Forreste del af kroppen:

Brystkassen skal være bred og dyb. Der må ikke findes dækhår(primærfiber) på brystet. Manken skal være bred, hvor skulderbladene sidder, med tilstrækkelig med muskler. Rygradens forreset del og skuldrene skal bidrage til en horisontal ret linie. Forbenene skal stå lidt tilbage, ikke for tæt og ikke for langt fremme, harmonisk i helheden.

Den bagerste del af kroppen:

Bagdelen er bred med noget konveks rygtilslutning. Halen skal være lige og dækket med kvalitetsuld. Haletilfæstningen skal være noget lavere end hos lamaen, dvs. mere vertikalt end horisontalt til fæstet, ca. 60 graders hældning. Lårene skal være stærke og muskuløse. Højden på hoftebenet skal være som på skulderbladet. Halen skal ligge over kønsdelene, når dyret er afslappet.

Ben:

Forbenene er kraftige og vender lidt fra siden og fremefter. Bagbenene skal være lige og paralle set bagfra. Bagbenene skal være kraftige. Benene skal være dækket med tæt uld, langt ned mod fødderne. Hælen skal være fast og lige. Fødderne skal være pæne, vel formede, med to fremadpegende tær udrustede med en lang fast klo.
Gangen:
Alpakaen skal have en flydende, fri gang med pasgang i normal ganghastighed. Fødderne skal sættes på to parallelle linier.

Ryggen:

Ryggen er kraftfuld, vel bemusklet og noget konveks. Lænden er bred, kraftig og flad over korsbenet.

Yveret:

Yveret skal være af god størrelse, producerende tilstrækkeligt mælk med fire fungerende patter.

Genitalia:

Hoppen:
Hoppens kønsdele er beskyttet indvendigt af bækkenet og er derfor ikke synlige. Kønsåbningen skal være godt dækket af halen og ikke for lille. Den skal hellere sidde lavt end højt.
Hingsten:
Testiklerne er beskyttet af halen, hos fuldvoksne dyr er pungen relativt fast og lille, indeholdene to ensartede, 4x2,5 cm. store testikler af god konsistens.

Farver:

Alpakaens farver findes i flere nuancer. Farverne er hvid-fawn-brun-grå-rosagrå-og sort. Alle farver findes i mange nyancer. Der findes brogede alpakaer.
Den ideelle alpacaskal have en ensfarvet farve over hele kroppen, helt uden iblanding af andre farver nogen steder på kroppen.

Alpakaer nyder at bade.

Ulden:

Alpakaen er først og fremmest uldproducent. Alpakaen producerer en uld som er fin og blød.Hos den ideelle alpaca er der tydelige krusede eller bølgede stabler af uld, som vokser vinkelret ud fra kroppen. Det er ønskværdigt, at dette gentages overalt på kroppen. Hårsækkene(foliklerne) skal være tæt sammen, dette giver en stor mængde tæt uld, som viser definerede stabler. Uldens tæthed, krusethed og tæthed skal findes overalt på kroppen. Fra hovedet ned over halsen ned over ryggen og maven og endda ned over benene. Næseryggen skal være fri for lang uld efter 30 mdrs. alderen.

Alpaka uldens værdiskala.

Følgende karakteristika er ordnet efter værdi for alpaka ulden:

1. Finhed.
2. Tæthed.
3. Krusethed.
4. Stabellængde.
5. Uldvægt.
6. Mangen af dækhår.
7. Ensartet Micron værdi (ensartethed).
8. Glans.
9. Ensartet farve på fibrene.
10. Jævn fiberlængde.

Alpaka hingst af Chile afstamning.