Mad af alpaca kød

Antal: almindeligvis 4.

Ingredienser

Der findes mange opskrifter indeholdende alpaca/lama kød. Jeg vil skrive nogle her, de vil stå i nummerorden.
1. Fynsk lamasteg.
2. Bortsch (Rødbedesuppe) Russisk.
3. Lamabov braiseret i øl.
4. Bøf Stroganoff med kartoffelmos ( Russisk).

Retterne skrives i nummer orden.

Beskrivelse
Alpaka og -lamakød er fintrevlet og mildt smagende. Det er lyst af unge dyr og mørkere af ældre dyr.
Det er let at få mørt af de unge dyr, lidt sværere af ældre dyr.
Der bliver ca. 30 kg. kød af et dyr på 2 år. fordelt med meget store køller og bove, samt en pæn ryg.
Det simpleste kød er på underben, hals og ribben.Det langtids koger eller steger man og få herved noget meget lækkert kød ud af det også. 

Antal: 4

Ingredienser
Lamasteg:
1½ kg. lamabov med ben, 50 g. margarine, 2 flasker porter, 2 flasker klassisk øl, 2 dl. vand, salt og peber.
Sause:
25 g. margarine, 2 spsk. hvedemel, 5 dl. portersky, 5 dl. vand, 2 dl. fløde, 2 spsk. ribsgele´, salt, peber(gerne fra kværn) og kulør.
Tilbehør:
150 g. tyttebær syltetøj, 150 g. asier eller cornichons, 3 stk. spiseæbler, 25 g. smør, 1 kg. kartofler.

1. Fynsk Lamasteg.

Beskrivelse
Steg:
Lamaboven gnides ind i lidt salt og peber. Brunes godt af i 50 g. margarine. Porter og vand tilsættes og koges op. Herefter småsimrer retten i ca 2-3 timer. Boven tages op og hviler mens saucen laves.
Sauce:
25 g. margarine smeltes og melet røres i. Tilsættes ølsky fra stegegryden. Der tilsættes yderligere 2 dl. fløde og saucen koges igennem. Saucen farves med lidt kulør.
Tilbehør:
3 æbler skæres i både og brunes af i lidt smør. Disse serveres sammen med kogte kartofler, tyttebær og asier, samt det møre kød skåret i skiver på ca. 1 cm.. Husk altid at skære kød på tværs af strukturen of ikke på langs.

Antal: 4

Ingredienser
5oo g. lamabov,- klump eller tykkam., 2 laurbærblade, persillestilk fra et bundt persille, 5 peberkorn, timiankviste, 1 spsk. olie/smør til stegning, 1 spsk. koncentreret tomatpure´,2 løg, 2 gulerødder, 1 persillerod, 500 g. kartofler, 1 knoldselleri, 4 fed hvidløg, 6 rødbeder, lille hvidkåls hoved ca. 400 g., 2 spsk. eddike(rødvins, balsamico eller æble) salt, peber, 1 dl. syrnet fløde 9%, 2 spsk. persille/dild/purløg til garniture samt 4 skiver hvedebrød.

Bortsch (rødbede suppe) Russisk.

Beskrivelse
Kom kødet i en gryde med koldt vand, så vandet lige dækker. Lad det koge op og skum vandet af. Tilsæt salt og skum det igen. Kom laurbærblade, persillestilke og peberkorn ved. Lad kødet simre under låg i 2-2½ time, til det er mørt. Kogetiden afhænger af udskæringen.

Pil løgene og skær dem i grove tern. Skræl rodfrugterne og skær gulerødderne i lidt tykke skiver, kartoflerne i store tern, sellerien og 5 rødbeder i mindre tern. Den sidste rødbede rives, kommes i en skål med eddiken og stilles tilside. Snit hvidkålen i brede strimler og del dem et par gange.

Varm olien i en stegegryde og svits tomat pureen heri. Tilsæt løg og gulerødder og svits dem. Tilsæt de øvrige grøntsager untagen den revne rødbede og tilsæt vand,så det dækker halvvejs. Bring suppen i kog, skru ned for varmen og lad den simre svagt under låg i ca. 1 time, til det hele er mørt. Rør i gryden en gang imellem.

Tag kødet op og skær det i store tern. Kom kødternerne i rødbedesuppen. Sigt kødsuppen og kom så meget af den i rødbedesuppen, som den kan bære, dvs. suppen skal være fyldig, men ikke så tæt som en ragout. Kom den revne rødbede med eddike i suppen og lad den koge et par min. Smag suppen til med salt og peber og server den syrnede fløde, hakket persille og brødet til.

Tips: Kødet kan koges i forvejen. Grøntsagerne koges så på selve dagen i kødsuppen og konsistensen justeres med vand. Evt. rest suppe kan fryses til senere brug.

Antal: 6-8

Ingredienser
2,5 kg. lamabov, 2 løg, 3 fed hvidløg, 1 gulerod, 1 sød kartoffel, 500 g. knoldselleri, ½ l. guinnes, ½ l.ale, 4 laurbærblade, 5 stilke timian, 10 peberkorn, 1 tsk. mørk muscovao sukker, olie til stegning, salt og peber.

Lamabov braiseret i øl.

Beskrivelse
Skær kødet ud i tern af 5 cm.(fjern det værste fedt). Hak løget groft, hak hvidløget fint, skræl og skær gulerod, sød kartoflen og selleri i tern af ca. 1,5 cm.

Brun kødet i olie, i en stor støbejerns gryde og læg det tilside (gør det i 4-5 hold, så gryden ikke taber temperatur og koger kødet i stedet!).
Dæmp temperaturen og sauter grønsagerne i 3-4 min. uden at det branker.

Kom kød og kødsaft tilbage i gryden, tilsæt krydderurterne, salt, sukker, og øl. Bring gryden i kog og lad det simre i ca. 2½ time under låg (fjern skum fra retten den første ½ time.). Fjern låget og lad det koge ind i yderligere 1 time.

Smag til med sukker, salt og peber. Sausen kan evt. jævnes med lidt maizena rørt op i et par spsk. koldt vand.

Server med kartoffelmos. Se opskrift ved Bøf Stroganoff.

Antal: 4

Ingredienser
600 g lamakød i strimler, 400 g. løg, pillet vægt., 200 g. champignoner, renset vægt., 25 g.smør, 2 spsk. olie, 1 tsk. paprika, edelsuss, 2 dl. lamabouillon, 2 dl. piskefløde 38%, 70 g. tomat pure koncentreret, 1 dl. creme fraice 38%, salt og peber.

Kartoffelmos: 1000 g. kartofler, skrællet vægt, 1 dl. sødmælk.

Bøf Stroganoff med kartoffelmos(Russisk)

Beskrivelse
Brun kødet i halvdelen af fedtstoffet. Tag det op. Brun de hakkede løg og champignonerne i den anden halvdel af fedt stoffet.

Kom kød, løg, champignons, paprika, bouillon og fløde i gryden. Kom låg på og lad retten simre i 30-45 min. afhængigt af kødet.

Når kødet er mørt kommes creme fraiche i retten, koges igennem. Smages til med salt, peber og evt. 2-3 spsk. sherry eller hvidvin.

Kartoffelmos:
Kog kartoflerne uden salt. Når de er kogt, moses de og der justeres med mælk og smør- Smag til med salt og peber.

Server Bøf Stroganoff med kartoffelmos og en frisk salat.